web stats

Utolsó kommentek

  • László Veress: "Mindenhova nappanelt és szélerőművet, a CO2 ellenség és mind meghalunk mert jaj melegszik a Föld... (2014.02.26. 12:22) NINCS GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS (?)
  • Kiégek: Ez egy marhajó cikk, nagyon igényes, felfogni nem tudom mért döglődik a blog...marhagyorsan költöz... (2012.12.16. 20:22) A Vízimajom elmélet
  • Csillaghamu: "A kormány új tervei szerint az állam teljesen kivonulna a jogász, a közgazdász és a kommunikációs... (2011.09.24. 02:02) Free press!
  • juttan: Szia! Nem tudtam a filmet megnézni! Tudnál adni egy működő linket hozzá, mert nagyon érdekelne! :)... (2010.09.29. 16:06) NINCS GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS (?)
  • hipo: Korrekt poszt egy gondolkodásra, továbbfűzésre, összehasonlításra késztető alternatív teóriáról. O... (2010.01.20. 23:01) A Vízimajom elmélet
  • Utolsó 20

Címkék

abszurd (6) ajánló (75) alkohol (6) állat (30) amerika (2) angol (1) art (8) bizarr (19) bringa (3) cukiság (12) dekadens (3) dizájncenter (9) érdekes (40) ételital (5) evolúció (1) extrém (3) film (20) flickr (5) fotó (1) geek (3) geo (6) gondolat (6) hasznos (2) hír (8) hölgy (3) irodalom (1) japán (3) játék (4) képek (25) képregény (2) kiállítás (1) kreácionizmus (5) legenda (1) link (14) magyar (10) megmozdul (3) mese (1) modern (8) mókakacagás (63) music (5) ostoba (8) politika (2) pornó (3) probléma (3) reklám (29) sorozat (1) sport (8) társadalmi célú hirdetés (5) tech (16) tudomány (51) vallás (4) vélemény (34) videó (35) video (114) zene (7) zöld (17) zseni (10)

gyufa's photos

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from gyufa1. Make your own badge here.

mesz's photos

www.flickr.com

dnlrpp's stuff

www.flickr.com

Hal pisi

2008.05.04. 12:53 | dnlrpp | 3 komment

Isznak-e a halak?

„Vajon a halaknak szükségük van arra, hogy igyanak? Van-e különbség az édesvízi és a tengeri halak között?”

Az élőlények számára a víz elengedhetetlen az életben maradáshoz. A növények és állatok egyaránt vizet vesznek magukhoz, ezt a folyamatot a fejlettebb állatok esetében – ha a folyamat a szájukon keresztül történik – ivásnak nevezzük.

A halaknak is szükségük van arra, hogy folyadék kerüljön a szervezetükbe, azonban az édes- és sósvízi halak között nagy különbség van a vízfelvétel tekintetében.

Első lépésként érdemes két jelenséget tisztázni. Az egyik az ozmózis, melynek lényege, hogy ha egy oldószerbe (például víz), amelyben adott koncentrációjú oldott anyag (esetünkben só) van, belehelyezünk egy eltérő koncentrációjú oldatot, melyet félig vagy teljesen áteresztő hártya vesz körül, az oldószer áramlani kezd. Az oldószer mindig a kisebb koncentrációjú helyről a nagyobb felé áramlik, hogy egyensúlyi állapot jöhessen létre. A folyadék koncentrációkülönbségnek megfelelő átáramlását a hártyán diffúziónak nevezzük. A tengeri halak esetében a testüket körülvevő víz sókoncentrációja nagyobb, mint a szervezetüké. Ez a külső nagyobb sókoncentráció az ozmózisnak megfelelően „szívja” ki belőlük a vizet. Ezért ezeknek a halaknak muszáj inniuk, hogy a bőrükön keresztül távozó vizet pótolják. Kopoltyújukban lévő speciális sejteken keresztül eltávolítják a szervezetükbe a vízzel bevitt sót, és így teremtik meg az egyensúlyt. Ezek a halak jellemzően nem vagy alig használják a vizeletkiválasztó rendszerüket, azaz nem vagy csak keveset vizelnek. A cápák és a ráják másként oldják meg a problémát. Kopoltyúik nem képesek kiválasztani a karbamid nevű anyagot, és ez felhalmozódik vérükben. A nagy karbamidkoncentráció miatt az ozmózisnyomás nagyobb lesz a cápák és ráják testében, mint a tengervízben, ezért a bőrükön keresztül beáramlik a víz a szervezetükbe, amit a vesén keresztül kiválasztanak, és a tengerbe ürítik. Az édesvízi halaknál nagyon hasonló a helyzet. Mivel testük sótartalma és ezáltal ozmózisnyomása nagyobb, mint a környező sómentes vízé, bőrükön keresztül folyamatosan áramlik a víz szervezetükbe, így nincs szükségük arra, hogy a klasszikus értelemben igyanak. Nekik azt kell elkerülniük, hogy testük a folyamatosan beáramló víztől felpuffadjon, ezért aktívan használják veséjüket, és húgyúti rendszerükön keresztül szinte folyamatosan ürítik a többletfolyadékot (állandóan pisilnek).

Bíró Zsuzsa


„Ki pisil a vízbe?”

Pisilnek-e a halak és a vízi élőlények, például a polip, a bálna és a medúza?

A vízben élő élőlényekkel kapcsolatban két dolog sokakban felmerül: hogy vajon kortyolnak-e természetes közegükből, és a szükségüket elvégzik-e ugyanott. A folyadékfelvétel és –kiválasztás egymással szorosan összefüggő folyamatok, így a halak ivási szokásait tárgyaló korábbi írásunkban kitértünk a különböző sókoncentrációjú közegekben élő halak pisilési jellemzőire is. A természetes vizekben persze nem csak halak élnek, hanem a törzsfejlődés legkülönbözőbb állomásait illusztráló élőlények. Lehetetlenség volna mindegyikük kiválasztórendszerét részletesen tárgyalni, így szorítkozzunk a kérdező által említett három csoportra! A medúza nem pisil, mivel csalánozóként sem emésztő-, sem kiválasztó szervrendszere nincs. Teste 98 százalékban vízből áll. A folyadékáramlásnak mozgásában van nagy szerepe, hiszen a testébe beszívott víz hirtelen kipréselésével löki magát előre, az úgynevezett rakétaelvnek megfelelően. A polipok a puhatestűek törzsébe tartoznak. Ebben a rendszertani csoportban már van kiválasztó szervrendszer, a nephridiumok képesek a vizelettermelésre. Egy vizsgálat szerint a közönséges polip naponta testtömege 6-11 százalékának megfelelő vizeletet ürít. És a bálnák… Megrázó adat következik: a bálnák rengeteget pisilnek! Egy vizsgálat szerint a közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus) veséiben naponta 974 liter vizelet termelődik, a tőkebálna (Balaenoptera borealis) napi 627 liternyi folyadékot ürít a tengerbe. A 210 tonnás kék bálna (Balaenoptera musculus) naponta mintegy 1000 liter vizeletet produkál.

Bíró Zsuzsa

From National Geographic

Címkék: tudomány állat

A bejegyzés trackback címe:

https://roguesec.blog.hu/api/trackback/id/tr77453207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hot little bitch 2008.05.04. 14:33:43

Az Ildi kérdezett vmi ilyesmit pont múltkor, csak túl részeg voltam hogy eszembe jussanak a tengeri halak, így letudtam azzal ami a ponttyal történik: pisil hogy ne durranjon ki.

Kösz, hogy utánanéztél.

Annyi kiegészítés, hozzá hogy:
Finally, sharks, dogfish, rays and skates - which are cartilaginous rather than bony and are called elasmobranchs - are also marine fish (with a few Central and South American freshwater exceptions). Although the concentration of inorganic salts in their blood is not dramatically different from that of marine teleosts, they have little or no osmotic gradient between blood and seawater. This is because they retain organic molecules, the main ones being urea (carbamide) and trimethylamine oxide (TMAO). In this way, the cunning sharks avoid an osmotic water flow from their body surfaces, and may not be very thirsty.

Stefan Nilsson, Professor of Zoophysiology, G??teborg University

Az érdekes ebben egészben hogy vannak vándorló halak, melyek váltogatják a sós és az édes közeget.
A katadromok édesvízben élnek, de ívni leúsznak a sós vízbe: angolnák pl.
Az anadrom fajok pont fordítva teszik: édesvízbe járnak föl ívni, a tengerekből: lazac pl.

Jó lenne erről vmit megtudni, hogyan csinálják...

dnlrpp 2008.05.04. 16:15:12

Hát reméljük majd jól megtanulod az egyetemen és elmeséled...

hot little bitch 2008.05.04. 17:10:14

no nézzenek oda milyen szarkasztikusak vagyunk. nocsak nocsak.
süti beállítások módosítása