web stats

Utolsó kommentek

  • László Veress: "Mindenhova nappanelt és szélerőművet, a CO2 ellenség és mind meghalunk mert jaj melegszik a Föld... (2014.02.26. 12:22) NINCS GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS (?)
  • Kiégek: Ez egy marhajó cikk, nagyon igényes, felfogni nem tudom mért döglődik a blog...marhagyorsan költöz... (2012.12.16. 20:22) A Vízimajom elmélet
  • Csillaghamu: "A kormány új tervei szerint az állam teljesen kivonulna a jogász, a közgazdász és a kommunikációs... (2011.09.24. 02:02) Free press!
  • juttan: Szia! Nem tudtam a filmet megnézni! Tudnál adni egy működő linket hozzá, mert nagyon érdekelne! :)... (2010.09.29. 16:06) NINCS GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS (?)
  • hipo: Korrekt poszt egy gondolkodásra, továbbfűzésre, összehasonlításra késztető alternatív teóriáról. O... (2010.01.20. 23:01) A Vízimajom elmélet
  • Utolsó 20

Címkék

abszurd (6) ajánló (75) alkohol (6) állat (30) amerika (2) angol (1) art (8) bizarr (19) bringa (3) cukiság (12) dekadens (3) dizájncenter (9) érdekes (40) ételital (5) evolúció (1) extrém (3) film (20) flickr (5) fotó (1) geek (3) geo (6) gondolat (6) hasznos (2) hír (8) hölgy (3) irodalom (1) japán (3) játék (4) képek (25) képregény (2) kiállítás (1) kreácionizmus (5) legenda (1) link (14) magyar (10) megmozdul (3) mese (1) modern (8) mókakacagás (63) music (5) ostoba (8) politika (2) pornó (3) probléma (3) reklám (29) sorozat (1) sport (8) társadalmi célú hirdetés (5) tech (16) tudomány (51) vallás (4) vélemény (34) videó (35) video (114) zene (7) zöld (17) zseni (10)

gyufa's photos

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from gyufa1. Make your own badge here.

mesz's photos

www.flickr.com

dnlrpp's stuff

www.flickr.com

Wombat

2008.04.25. 12:20 | partychoke | 1 komment

A wombat(Wombatus ursinus) a legjobb fej állat, ezért e poszt. Az emlősökön belül az erszényesek alosztályába, még belülebb pedig a wombatfélék családjába tartozik, ennyi rendszertan elég is mára. Három alfaját különítjük el, a leggyakoribb(és a legcukibb) a közönséges wombat(ld. 1.ábra). Emellett élnek még déli szőrösorrú wombatok viszonylag ritkásan(fig.2), valamint északi szőrösorrúak, ám belőlük mára sajnos csupán egyetlen populáció maradt fenn, az Epping erdőben, Kelet-Queenslandben, ez ma már természetvédelmi terület.


A közönséges wombat meglepően nagy, nem az a kis zsebrakéta, aminek legalábbis én elképzeltem anno. Kb. 90-110 cm hosszú, nagyjából 25-45 kg, és olyan 35-40 cm magas, farka teljes két és fél centiméteres hosszúságot érhet el. A déli valamivel kisebb, súlya általában nem kúszik a teltkarcsú 32 kg fölé, farkhossza ellenben a szédületes 6 centimétert ostromolja. Északi terstvérével kapcsolatban ritkasága okán nehéz konszenzusra jutni, ám a legtöbb svéd tudós a két másik alfaj közé taksálja. Mindegyikük úgy 20-30 évig él.

Nagyon jámbor állatok ők, általában magányosan élnek, idejük háromnegyedét üregeikben töltve. Hajdanán nem tartották őket túlontúl pallérozott elméknek, ám mára egyetértés született abban, hogy rendkívül intelligens állatok, egyszerűen csak felépítésükből adódóan szeretik néha brute-force technikával legyőzni az útjukba kerülő akadályokat, ezt értelmezték régebben úgy, hogy "Némmá', ez de hülye ez a wombat, nemám kikerüli azt a falat, hanem jól átmegy rajta". Játékosak, fogságban megszeretik az embert.

Nem nagyon parázzák túl az életüket. Méretükhöz képest keveset esznek, ám egy étkezés termése átlag 8-14 napig kering a wombatbélben. Az ivás nekik nem pálya, akár hetekig-hónapokig is kibírják folyadék nélkül, pusztán a növények nedvességével gazdálkodva. Kizárólag növényeket esznek, kedvencük a moha, meg egyes füvek, ám egy-egy zamatos falevelet sem vetnek meg, sőt, a kis szemetek alkalmasint ízesebb termesztett növényekre is rábuknak.

Be vannak bár lassulva, ám ha megijednek, rövid távon negyven fölött teljesítik az átlagsebességet. A száz méteres síkot kevesebb, mint tíz másodperc alatt abszolválják, szal az Olimpián lennének seggberúgdosások. Emellett mivel felépítésük kisebb tankra hajaz, Ausztráliában gyakran vannak autóbalesetek, amiket sokszor az autó szív meg jobban. Ahogy arrafelé mondják: "It's very heavy, very very heavy!" Ám ez mind semmi, igazi csúcsképességük az ásás, rövid, izmos, karmos végtagjaikkal az isten is tacskónak teremtette őket. Volt ilyen teszt, amiben egy wombat lenyomott egy ásóval rendelkező jómunkásembert mindenféle talajon. Amikor nem alszanak, akkor kb folyton ásnak, csupa móka kacagás, úgyhogy legtöbbször valódi színüket nem is lehet kivenni a bundájukra rakódott mellékterméktől, dehát pont ettől olyan kis nyunyimunycukimukik, az embernek meg kell zabálni a kis pofikáját azt!


Nos tehát, to sum up, hihetetlen aranyosak, ha majd nagy leszek, jól veszek. Remélem, nektek is bejönnek, ha szeretnétek még többet megtudni róluk, ajánlom ezt az oldalt, némi info a wikin is van, a flickrén cuki képeket láthattok, és persze a youtube tele van wombatos videókkal, ezek közül álljon itt egy zárásképpen:


U.i.: köszönet Lóránt barátomnak, aki nélkül eme poszt nem jöhetett volna létre!

Címkék: videó állat képek cukiság mókakacagás

A bejegyzés trackback címe:

https://roguesec.blog.hu/api/trackback/id/tr66441574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dnlrpp 2008.04.25. 15:21:11

Szerintem világ uralomra törnek majd. Tíz év múlva mindenkinek ilyen lesz kutya helyett és akkor bekapcsol egy gén és megesznek mindenkit. Juuujjj!
süti beállítások módosítása