web stats

Utolsó kommentek

  • László Veress: "Mindenhova nappanelt és szélerőművet, a CO2 ellenség és mind meghalunk mert jaj melegszik a Föld... (2014.02.26. 12:22) NINCS GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS (?)
  • Kiégek: Ez egy marhajó cikk, nagyon igényes, felfogni nem tudom mért döglődik a blog...marhagyorsan költöz... (2012.12.16. 20:22) A Vízimajom elmélet
  • Csillaghamu: "A kormány új tervei szerint az állam teljesen kivonulna a jogász, a közgazdász és a kommunikációs... (2011.09.24. 02:02) Free press!
  • juttan: Szia! Nem tudtam a filmet megnézni! Tudnál adni egy működő linket hozzá, mert nagyon érdekelne! :)... (2010.09.29. 16:06) NINCS GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS (?)
  • hipo: Korrekt poszt egy gondolkodásra, továbbfűzésre, összehasonlításra késztető alternatív teóriáról. O... (2010.01.20. 23:01) A Vízimajom elmélet
  • Utolsó 20

Címkék

abszurd (6) ajánló (75) alkohol (6) állat (30) amerika (2) angol (1) art (8) bizarr (19) bringa (3) cukiság (12) dekadens (3) dizájncenter (9) érdekes (40) ételital (5) evolúció (1) extrém (3) film (20) flickr (5) fotó (1) geek (3) geo (6) gondolat (6) hasznos (2) hír (8) hölgy (3) irodalom (1) japán (3) játék (4) képek (25) képregény (2) kiállítás (1) kreácionizmus (5) legenda (1) link (14) magyar (10) megmozdul (3) mese (1) modern (8) mókakacagás (63) music (5) ostoba (8) politika (2) pornó (3) probléma (3) reklám (29) sorozat (1) sport (8) társadalmi célú hirdetés (5) tech (16) tudomány (51) vallás (4) vélemény (34) video (114) videó (35) zene (7) zöld (17) zseni (10)

gyufa's photos

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from gyufa1. Make your own badge here.

mesz's photos

www.flickr.com

dnlrpp's stuff

www.flickr.com

earthling (n) - One who inhabits the earth.

2008.11.09. 18:40 | hot little bitch | 8 komment

"Az állatokról egy új és bölcsebb, sőt talán misztikusabb felfogásra van szükségünk. Az egyetemes természettől távol, bonyolult leleménnyel élve, a civilizált ember a teremtményeket tudásának nagyítóján keresztül vizsgálja, és így felnagyítva lát egy tollat az egész kép pedig torzul. Atyáskodunk felettük tökéletlenségük miatt, tragikus sorsuk miatt, hogy olyan mélyen alattunk öltenek alakot. És ilyenkor tévedünk. Hatalmasat tévedünk. Mert az állat nem az ember mércéjével méretik. Egy olyan világban ami a miénknél régibb és teljesebb, kidolgozottan és tökéletesen mozognak ők, olyan érzékekkel megáldva, amiket mi elvesztettünk, vagy sosem értünk el. Olyan hangok közt élve amiket mi sosem fogunk hallani. Ők nem felebarátok, ők nem beosztottak. Ők más nemzetek, akik az élet és idő hálójában összeakadtak velünk; rabtársként a Föld ragyogásában és vajúdásában."

Henry Beston - A Legutolsó Ház


Itt megnézhető a teljes film magyar felirattal. Talán egyikőtök sem fogja megnézni, mert gyáva, mert nemtőrődöm, mert túl faszagyereknek érzi magát hozzá, vagy mert egyszerűen olyan dolgokról beszél és kérdőjelez meg amikről nem szeretünk beszélni, mert nincsenek rá válaszaink. Olyan dolgokat mutat, amikről - mivel gondolkodunk -  tudomásunk van, csak épp nem szívesesen töprengünk rajtuk.

Én megnéztem. Kikészített és felébresztett. Talán meg is tud majd változtatni...

Címkék: vélemény ajánló film

A bejegyzés trackback címe:

https://roguesec.blog.hu/api/trackback/id/tr71759023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hot little bitch 2008.11.10. 08:20:02

a cinizmusodra kíváncsi leszek azután is hogy végig tudtad nézni a filmet.

oké, hogy nem tetszik a postom de attól még ne írd le a filmet magadban. nézd meg, le sem kell tölteni, ott a link. nem mintha célom lenne, vagy bármennyire is ez jó lenne nekem, de kétlem hogy pár óráig/napig őszintén fogsz mosolyogni utána...

Tirgit · http://myotherside.blog.hu/ 2008.11.16. 16:56:21

na sikerült rá időt szánnom.
kemény. (szerintem is látnia kell ilyet az embernek.)

dnlrpp 2008.11.26. 18:48:22

Megnéztem, most fejeztem be. Szóval ez csak egy ilyen csapzott gondolatok sora lesz. Igen az ember a leghülyébb állatfaj, ezt már mondták, lassan-lassan én is kezdem mondani. Maga a film inkább gondolatébresztő szerintem, minthogy a tényleges helyzetet mutatná meg. Kiragadott képsorok ezek, néhol látszódva, hogy akár 10éves felvételekről van szó. Nem tagadom ezzel, hogy ez nem létezik sőt azt se tagadom, hogy talán mindenhol így van csak jelzem, hogy azért van benne egy kis Michael Moore-os vonal. Másrészt szerintem megoldást nem kínál a film csak feszültséget kelt. Persze-persze sugallva van, hogy a vegetarianizmus, bőrkabát mellőzése és a kisállat nem utcára hajítása jó dolog. Bőrkabátot, szőrmét nem vásárolok, bőrcipőm van. Rodeóra sose fogok menni. A kutyámat a békés végelgyengülésig tervezem megtartani, úgy mint a macskáimat (akik kasztrálva vannak). A vegetarianizmus kérdését meg kicsit vitatnám. Először is az emberi szervezetnek szüksége van fehérjére (a szója nem jó mert nagyon más arányokban vannak az aminosavak), de ok túl sok húst eszünk sokkal kevesebb is elég lenne. Viszont ha a bitch újonc vegetáriánusként nagy nehezen rá venne mondjuk még száz embert is akár a vegetarianizmusra az ipar akkor sem fogna kevesebb húst termelni talán még évek alatt sem reagálna ennek a száz embernek a kiesésére. Olyan dolog ez nekem kicsit, mint az, hogy lekapcsolom a villanyt ha kimegyek a szobából, de közben közintézményekben és gyárépületek tömegében éjjel nem képesek lenyomni a folyosók világítását, amikor nincs ott senki. Ez persze csak az egész levetítve az én kicsi életemre.
A film durva, egyes képek brutálisak és borzasztóan elkeserítőek, de azt gondolom, hogy én mint magánember ez ellen nem tudok semmit tenni igazából. Szervezett politikailag támogatott megoldások kellenének. Ez meg a "jó lenne" kategória. Sok minden nagyon jó lenne. Megígérem, hogy ha lesznek ilyen szervezetek, netán minisztérium, akkor támogatni fogom a magam szerény kapacitásával.
Nem fogok kevesebb húst enni, mert láttam ezt a filmet. Viszont ugyanúgy nem fogok kétszer annyi húst kivenni a tányéromra, mint amennyit megtudok enni és aztán kidobni. Valószínűleg a világ egyes részein már ezt megtanulnák az emberek már javulna a helyzet (Láttam a Piszkos Munkákban, hogy egy nap mennyi kajamaradék keletkezik egy átlagos Las Vegas-i casinoban, sok). Ezek is csak kiragadott dolgok, majd még rágódom ezen a sok dolgon, de azt gondolom, hogy ha lenne valami változás kezdet, akkor nem rajtam fog múlni...

hot little bitch 2008.11.26. 21:49:15

Örülök, hogy megnézted. A felvételekkel kapcsolatban tett megjegyzésed teljesen megállja a helyét, de ez csak akkor enyhítené a film brutalitását, ha elfogadnánk alaptézisként, hogy mivel eltelt 10 év azóta az emberek biztos jobban bánnak az állatokkal. De miért lenne ez így, ha több ezer év alatt nem voltunk képesek megtanulni tisztelni őket?

A film valóban nem ad megoldásokat. Szerintem azért, mert az tenné igazán Michael Moore-ossá. Gondolkodóba akar ejteni, nem szájba rágni, mert belátja, hogy azzal csak még nehezebben venné be az átlagember ezt a témát. Egyébként sem beszél erről a tömeggyilkosságról senki. Mindenki mint vmi természetes dolgot kezeli a tányérján a húst, jó alaposan elásva az elméjében az annak a húsnak az előállításához kapcsolódó törvényszerű brutalitást, kegyetlenséget és kínzást.

Az, hogy orvostan hallgató létedre azt írod, az emberi szervezetnek szüksége van húsra, meglep, mert ez hazugság. Nincs mit szépíteni ezen, ez egyszerűen nem igaz. Nem pusztulsz el nélküle, nem lépnek fel hiánybetegségek sem, sőt a vegetáriánusok és vegánok általában sokkal kevesebb érrendszeri és egyéb betegséggel kerülnek szembe, az átlagéletkoruk pedig magasabb. Ez ellentmondani látszik annak, hogy szükségünk lenne a húsra. Még az sem biztos hogy az őseink húsevők voltak. Nagyon valószínű hogy a gorillákhoz hasonlóan növényeken éltünk csak az egyenlítő menti erdők kiszáradása és szavannává perzselődése okozta a ragadozásra való rákapást.

Nem tudok mit kezdeni a védekezéseddel, amivel a húsevést mint teljesen kegyetlen és brutális dolgot véded. Azt mondod, hogy csepp vagy a tengerben. Azonban, nem értem, hogy miért jársz akkor biciklivel? És miért kapcsolod le a villanyt ha nem vagy az adott szobában? Ezekkel az agyon-hypeolt környezetkímélő magatartásokkal minimálisan (sem) teszel valójában hozzá a globális felmelegedés csökkentéséhez. Az magában amúgy is egy teljesen kaotikus és nehezen értelmezhető valami, azt meg tudjuk hogy a CO2 emisszióban a közlekedés "csak" kb. 20-25%-át adja a kakinak. (Lehet h rosszul emlékszem, tessék utánajárni, ne maradjak büntetlen ha így volna!) Mégis felülsz a biciklire, sőt propagálod is. Teszed ezt tök helyesen karöltve partychoke kollégával, de egy olyan problémával kapcsolatban ami ehhez szervesen köthető nem vagy hajlandó magadra lefordítható következményeket vállalni.
Szervesen köthető, mert egy steak elfogyasztásával annyi CO2 kerül a levegőbe mintha 36 km-t megtennél egy SUV besorolású (tehát BMW X5, Volvo XC70, Audi Q7, stb) autóval. Metánból pedig szintén rengeteg, ami mókás, mert 20x jobban üvegház hatású mint a CO2. És még sorolhatnám hogy milyen globálisan környezetszennyező hatása van a húsevésnek.

Tehát meglep, hogy ez nem jut eszedbe, de ami a legjobban meglep az az, hogy a film főüzenete, vagyis hogy ugyanannyi jogunk van itt lenni ezen a planétán mint a többi szerencsétlennek, nem vezet el logikusan oda, hogy kimond: tarthatatlan és morálfilozófiailag, etikailag nem védhető a húsevés. Ha ezt kimondtad volna, de hozzáteszed, hogy leszarod, továbbra is húst eszel, azzal rendben volnék, tiszteletben tartom, de nem maradhat kimondhatatlanul amit ki kell mondani:

Lemészárolni, (sok esetben emellett megkínozni) feldarabolni, és megenni egy másik élőlényt nem etikus. Nem etikus ha képes lennél nélküle élni - márpedig ez ténykérdés, ismétlem magam. Ha valami nem etikus - mint megverni egy embert mert cigány, vagy mert zsidó - akkor azt nem csináljuk és arról szól az emberi történelem - részben - hogy ezen moralitások lényegét egyre többen tesszük magunkévá és így egyre jobban jelen vannak a közgondolkodásban, majd a törvényeinkben.

Számomra, tök nevetséges és legfőképp álszent, hogy sírtok rítok hogy rasszizmus meg miabüdöspicsa van ma Mo-n, közben meg hazamentek és megesztek egy ledarált, agyonkínzott élőlényt.

Tudjuk és anatómiailag megkérdőjelezhetetlen, hogy egy tehénnek csirkének ugyanakkora fájdalom mikor elvágod a torkát, levágod a csőrét a szarvát stb, mint az analógizált formája egy emberen. Miért lenne másképp? Akkor meg miért oké ez és miért nem oké az, hogy megverünk egy zsidót vagy akárki mást az utcán ha épp ahhoz van kedvünk?

Vagy miért nem oké koncentrációs táborba toloncolni szerencsétleneket, vagy gulágra hurcolni és ott agyondolgoztatni, szappant főzni belőlük?

MI A PICSA KÜLÖNBSÉG VAN?

A fájdalom az fájdalom.
Tudom, hogy egy malac nem ismeri a megszégyenülés, megaláztatás, meghurcoltság kínzó és borzalmas érzését, de hiszem, hogy a fenti emberekkel végzett borzalmakban ezek csak a valódi, fizikai fájdalom után jöttek elő az áldozatokban, ami pedig olyan egyszerű mint a pofon: Fáj! Nem jó! Hagyd abba! Ne csináld ezt velem!

No mind1. Én ezt nem tudom tovább egyszerűsíteni analogizálni.
Ha ez nem jött át a filmből akkor nem jött át, minden esetre nagyon örülök és köszönöm, hogy megnézted és hogy leírtad mit gondolsz.

dnlrpp 2008.12.25. 14:35:02

Rég akarok erre válaszolni megint. Csak úgy akartam, hogy utánanézek a vegetarianizmus hatásainak azservezetre, mert nem vagyok meggyöződve, hogy ez tényleg úgy van ahogy te mondod. Nem volt erre se időm most, mert inkább filmet néztem helyette. Másrészt meg nem azért ülök fel biciklire, mert azt gondolnám h az az egy köbcenti benzin amit a busz elhasználna plusszban ha én is rajta lennék, hanem mert nekem kényelmesebb, sport... Most ennyi
süti beállítások módosítása